Cum îți crești stima de sine? Stima de sine reprezintă valoarea pe care o pui pe tine ca om, ca femeie sau bărbat, ca profesionist în domeniul tău sau ca business owner, dacă ai o afacere. Stima de sine este în strânsă legătură cu imaginea pe care o ai despre tine.
Ce este stima de sine și de ce este atât de importantă în viața noastră?
Stima de sine se referă la valoarea pe care o pui pe tine atât la nivel conștient dar mai ales la nivel inconștient. La nivel conștient e posibil să-ți spui că meriți tot ce este mai bun, meriți lucruri frumoase, un partener care să te respecte și să te iubească, meriți să câștigi mai mulți bani. Însă atunci când ieși din bula ta și mergi în mediul social, începi să realizezi acțiuni, interacționezi cu oamenii, muncești pentru visurile tale, atunci se vede, cu adevărat, cât preț pui pe tine. S-ar putea la nivel subconștient să crezi despre tine că nu valorezi foarte mult. Și atunci te vei comporta ca atare.
Dacă vei crede despre tine că nu ești o persoană destul de bună, că greșești sau ai defecte, niște lucruri pe care tu le știi despre tine, dar te străduiești să le ascunzi de ceilalți, vei merge în exterior și vei afișa o valoare scăzută pe care singură ți-o atribui.
În momentul în care tu crezi că nu ești destul de bună în jobul tău, ai impresia că nu ai suficientă experiență, studii sau diplome necesare, nu ai suficient de mult curaj sau încredere în tine, că nu vorbești bine la telefon ori nu ai o înfățișare plăcută sau orice alt lucru limitativ vei crede despre tine, te vei afișa în fața angajatorilor tăi ca fiind o persoană mai puțin valoroasă și care merită un salariu mai mic.
La fel se întâmplă și dacă ai business-ul tău. Te vei prezenta clienților tăi cu prețuri ieftine crezând că acestea nu sunt suficient de valoroase.
DESCARCĂ ACUM GRATUIT
GHIDUL FEMEII FEMININE
Înveți repede cum îți amplifici energia feminină devenind astfel mai atrăgătoare și încrezătoare în puterea ta
Fiecare persoană are stimă de sine
Aceasta este formată din gândurile pe care noi le avem despre noi înșine și care joacă un rol decisiv în tot ceea ce facem, fie că vorbim de viața personală, de relația de cuplu, de relațiile cu ceilalți oameni sau de mediul profesional, de carieră, business.
Stima de sine se vede și în banii pe care îi câștigi deoarece, cu cât mai mult te valorizezi, cu atât mai mult vei avea curajul să pui valoare pe serviciile tale și să ceri prețul pe măsură.
O stimă de sine sănătoasă este valoroasă pentru a te ajuta să faci alegeri eficiente, constructive pentru tine, în viața de zi cu zi.
Îți dă curaj să fii tu însuți, așa cum ești cu adevărat și să faci propriile alegeri așa cum ți le dorești. Atunci când ai stimă de sine ridicată ai curajul de a spune “nu” atunci când este necesar și de a spune “da” atunci când vrei. O stimă de sine crescută înseamnă să ai curajul să fii diferită, să ieși din tipare.
Nu te mai gândi la stima de sine, gândește la ce faci pentru tine
Ca stima de sine să îți aducă valoare în viața de zi cu zi, ai nevoie să începi să gândești în acțiuni, în lucruri concrete despre tine și viața ta. Noțiunea de stimă de sine este abstractă și mintea noastră nu o înțelege.
Transformă dialogul mental pe care îl ai legat de stima de sine și raportează-te la situații concrete din viața ta. Cum ar fi să ai curajul de a spune “nu” unei activități cu prietenii atunci când îți dorești de fapt altceva? Cum ar fi să ai curajul de a-ți exprima opinia atunci când ești într-un grup de oameni? Cum ar fi să ai curajul de a-ți cere drepturile? Cum ar fi când ești la un dating și partenerul îți face anumite propuneri cu care nu te simți confortabilă să ai curajul de a spune ce gândești și ce-ți dorești într-un mod politicos?
Pentru a-ți îmbunătăți părerea despre tine, îți recomand să folosești termeni simpli, care îți sunt familiari și utili, cuvinte și propoziții care te-ajută să faci o schimbare cât de mică în viața ta. Nu este vorba despre cât de multă cunoaștere teoretică ai acumulat. Este vorba despre a face schimbări benefice în viața ta și de a te simți bine atât cu tine cât și cu ceilalți.
1. Cum îți crești stima de sine? Împlinește-ți visurile.
O primă metodă care pe mine m-a ajutat foarte mult și care funcționează teribil de tare este aceea de a-ți împlini visurile. Stima de sine ți-o crești enorm atunci când lucrezi pentru visurile tale. Și când ți le duci la îndeplinire.
Ieși din paradigma aceea că, a fi o femeie feminină înseamnă să dansezi toată ziua sau să reciți mantre. Aceasta este doar o parte a feminității. Femeia are propriile ei visuri și dorințe, propriile ei aspirații care pot fi legate de carieră sau nu.
Personal, mi-am dorit de mică să pictez, pictura a fost și rămâne o pasiune pentru mine. Nu o dezvolt la nivel de business sau la nivel de activitate extra. Tablourile din casa mea sunt pictate de mine pentru că mi-am dorit sa fac acest lucru. A fost un vis pe care l-am avut și l-am realizat. Împlinirea acestui vis m-a ajutat să mă simt valoroasă și să simt că mă prioritizez.
Totul se întâmplă după credința ta
În momentul în care tu îți dorești să realizezi ceva pentru tine, dacă nu duci la îndeplinire dorința repectivă, devii frustrată, te simți incapabilă. O să te întrebi de ce nu faci lucrul respectiv și o să îți dai seama că nu crezi că vei reuși. Și va fi după credința ta.
Începe să schimbi această strategie mentală și să alegi singură ce-ți dorești. Află care este acel ”bucket list” al tău, fă-ți o listă de dorințe cu acțiuni mai mici sau mai pe care dorești să le împlinești. Apoi începe să muncești pentru acele visuri, aspirații ale tale, adică începe să te concentrezi pe tine.
Dacă ai lucrat cu mine sau ai urmărit programele mele, ai observat că vorbesc foarte des despre a te concentra pe tine, pe visurile, aspirațiile tale, pe pasiunile tale, hobby-urile tale. Ei bine, să te concentrezi pe aceste lucruri te ajută foarte mult să îți îmbunătățești părerea pe care o ai despre tine și te face să te simți mult mai valoroasă.
De ce? Pentru că vei începe să observi că ești capabilă să realizezi lucruri pe care până acum nu le-ai făcut. De exemplu, ai vorbit în public, ai ținut o prezentare, ai pictat un tablou, ai făcut curățenie în casă și ai aruncat toate lucrurile care erau stricate, rupte sau nelalocul lor. Ți-ai făcut un site, un blog, ai început o activitate part-time, te-ai dus la un curs pe care ți l-ai dorit de foarte mult timp și la care nu ajunsesei până acum.
Începe să realizezi lucrurile care te împlinesc, dorințele ale sufletului tău și în felul acesta te vei simți mult mai merituoasă. În felul acesta într-un termen foarte scurt de 2-3 luni îți vei crea propria istorie de realizări fantastic de bună și constructivă pentru tine.
2. Ce înseamnă pentru tine să ai succes?
Un alt lucru pe care îl poți face pentru a-ți crește stima de sine este să definești succesul. Este foarte important să știi ce este succesul pentru tine deoarece pentru fiecare persoană succesul poate însemna altceva. Definește cu exactitate și fă o listă cu ce înseamnă pentru tine succesul.
Termenul de succes ca și cea de stimă de sine este unul vag. Mintea noastră nu operează cu termene abstracte, nu înțelege ce înseamnă succes până nu îi explici concret, palpabil, tangibil.
Întreabă-te:
Ce înseamnă pentru mine succesul? Ce înseamnă pentru mine să am succes?
Înseamnă mai mulți bani? Dacă da, câți? Înseamnă o familie fericită și împlinită? Dacă da, ce înseamnă pentru mine fericită și împlinită? Cum? Înseamnă mai mult timp de calitate petrecut cu familia? Cât timp petrecut cu familia? Înseamnă vacanțe împreună? Câte vacanțe? Când? Unde? Cu ce durată? Care membrii ai familiei să fie prezenți în acea vacanță?
Înseamnă cumva să te simți bine și să fii fericită în fiecare zi? Dacă da, atunci începe să faci zilnic lucruri care te fac fericită.
Definește-ți succesul, visurile, dorințele, obiectivele și începe să lucrezi la ele. Începe să te concentrezi pe tine pentru că foarte multe femei intră în energie masculină atunci când se focusează doar pe relație, pe bărbat și se negleijează pe sine. Când lucrezi la propria persoană, la dorințele și la aspirațiile tale, atunci devii mult mai atractivă nu doar pentru partener sau pentru pretendenții tăi ci pentru oameni, în general, și pentru tine, personal.
3. Cum îți crești stima de sine? Schimbă povestea pe care ți-o spui despre tine.
Un alt lucru foarte important pe care îl poți face în legătură cu stima de sine este să schimbi povestea despre tine. Să schimbi acele lucruri pe care tu ți le spui despre tine, cum ar fi de exemplu:
– că ai stimă de sine scăzută sau că ai o viață grea, întâmpini anumite dificultăți
– că așa ai fost dintotdeauna, nepricepută la una sau la alta.
Cum îți crești stima de sine?
Schimbă toată povestea asta!
“Părinții mei m-au învățat că nu merit să primesc iubire indiferent ce fac, ce rezultate am pe orice plan, vreau să mă vindec de programarea asta”, spune Raluca.
Când mă refer la poveste și la a schimba povestea, da, aceasta este o poveste pe care Raluca și-o spune despre ea.
Cum lucrezi cu tine să schimbi povestea?
Ce aș face?
Aș recadra această poveste, aș converti-o într-un mod constructiv pentru mine. Deoarece spunând că ”părinții m-au învățat” eu voi continua să fac ce am învățat până când decid să mă dezvăț.
Ce altceva îți poți spune?
Cred că sunt o persoană valoroasă, cred că merit să primesc iubire tocmai pentru că am trăit într-o familie și am avut niște experiențe în viața mea care m-au învățat să valorizez iubirea și să-mi dau seama cât de valoroasă sunt.
Suplimentar adaugă și o altă afirmație de tipul:
Eu merit iubire. Merit să fiu iubită. Merit să fiu fericită. Merit să fiu împlinită. Muncesc pentru visurile și dorințele mele. Lucrez cu mine în fiecare zi.
Folosește toate afirmațiile care pe tine te ajută și pe care vrei să le impregnezi în subconștient, cu care vrei să te programezi.
Cum îți crești stima de sine? Oprește-te din a vorbi despre trecut și despre tot ce ți s-a întâmplat.
Încetează să vorbești despre lucrurile care te-au influențat negativ și la care vrei să renunți. Schimbă cuvintele pe care ți le spui în mintea ta pentru că acea realitate nu mai există, draga mea, nu mai are nici o putere asupra ta decât prin faptul că tu o aduci din trecut în prezent, prin faptul că tu continui să ai acel dialog interior din nou și din nou.
Experiența în care ai învățat de la părinți că nu meriți iubire a trecut de mult, poate de zeci de ani. Ea continuă să rămână prezentă în viața ta și să te influențeze tocmai pentru că tu o readuci în prezent și pentru că tu ai acest dialog interior în care îți tot repeți această poveste mentală.
Schimbă cuvintele de fiecare dată când îți vin în minte astfel de afirmații. Când îți vin în minte astfel de situații spune: Anulează, anulează sau cancel, cancel, cancel de fiecare dată când devii conștientă de ce gânduri negative ai.
Poți proba varianta aceasta și mi-ar plăcea să ne lași un comentariu și să ne spui cum funcționează pentru tine.
Dacă îți dorești mai mult pentru dezvoltarea ta personală și nu știi de unde să începi, îți recomandăm Mini-Programul de Dezvoltare Personală conceput special pentru femeile care vor să facă primii pași spre a deveni cea mai bună versiune a lor.