În prezența celor apropiați scoatem deseori partea cea mai nemulțumitoare din noi. Avem pretenția ca ei să ne înțeleagă, să ne accepte, să ne iubească și chiar să ne încurajeze prin ascultare activă ore-n șir în această activitate de văicăreală pe care o practicăm.
Cum să te comporți cu cei pe care îi iubești
Uneori oamenii gândesc ceva de genul: ”Dacă sunt apropiat de cineva, îl iubesc, atunci îmi permit să îl bombardez cu nemulțumirile mele despre despre viața mea. Despre eșecurile mele în carieră, iubire, despre tot ce cred eu că nu merge bine și mă afectează.”
Un om care se vaită tot timpul nu caută o soluție la problemele pe care spune că le are. De multe ori nemulțumirile sale sunt doar o formă de șantaj emoțional pe care inconștient îl practică pentru a obține atenția, aprecierea și iubirea celor din jur. De ce ar fi cineva obligat să suporte tot gunoiul emoțional al unei alte persoane?
Cum crezi că se simt oamenii din viața ta atunci când tu te plângi, ești nemulțumit și te vaiți de problemele pe care le întâmpini? Crezi că există cineva pe lumea asta care adoră nemulțumiții și le caută compania?
Ție ce fel de oameni îți plac?
Nu cumva cei care îți dau încredere în tine, care te binedispun și sunt optimiști? De ce să arunci cu toate frustrările tale tocmai către oamenii pe care îi iubești? Și cei dragi te vor vesel, optimist, încrezător și puternic pentru a face față provocărilor din viața ta.
DESCARCĂ ACUM GRATUIT
GHIDUL FEMEII FEMININE
Înveți repede cum îți amplifici energia feminină devenind astfel mai atrăgătoare și încrezătoare în puterea ta
În relațiile în care există multe nemulțumiri sunt și multe acțiuni lipsite de responsabilitate sau de integritate față de propriul adevăr interior. Oamenii ajung și se mint unii pe ceilalți. Și de multe ori trăiesc o minciună și o viață lipsită de responsabilitate față de sufletul lor care caută onestitate, acceptare, înțelegere și respect.
Trăim în relații adormite, dormind noi înșine. Ne mințim chiar și pe noi pentru că nu mai știm ce vrem cu adevărat. Spune-mi tu că nu te-ai săturat de atâta lipsă de onestitate!? Și totuși poate continui să minți. De ce o faci? Din profit relațional. Din dorința de validare.
”Nu știu ce vreau. Sau atunci când știu, nu spun totuși ce vreau pentru că îmi fac tot felul de calcule de profit relațional. Dacă îi spun asta celuilalt, s-ar putea ca el să reacționeze așa, deci mai bine nu îi spun. Dacă îi spun ce gândesc cu adevărat s-ar putea să mă părăsească. Dacă mă arăt celuilalt așa cum sunt, risc să nu mai fiu acceptat, să nu mai fiu plăcut și dorit. Dacă recunosc cine sunt și ce vreau, s-ar putea să pierd ceea ce primesc acum de la celălalt: atenție, sex, iubire, bani, stabilitate emoțională, încredere. Așa că mai bine tac.”
Și tu ai nevoie de validare?
Ce face ego-ul nostru neputincios? Se ascunde! Încearcă să pară ce nu este, să mintă, să inventeze povești despre el încercând să pară așa cum își imaginează că îl vrea celălalt. Nu își mai recunoaște adevăratele dorințe, pulsiuni sau chiar mari aspirații.
Iar apoi pe lângă faptul că fac toate aceste calcule de profit relațional mă mai confrunt și cu dorința mea de validare. Oare sunt suficient de bun? Sunt dorit/dorită? Aș vrea să fiu.
”Da, uite, cutare persoană mă place, deci sunt bun/bună. Ce bine, m-am liniștit. Dar apoi mă întorc acasă în singurătatea mea și noaptea târziu când rămân eu cu mine vocea subconștientului meu iese la suprafață: Nu, nu ești suficient de bun. Nu te vrea.”
Nimeni nu vrea un om fals, un om construit pe un fundament de nisip. Nimeni nu dorește să relaționeze cu masca de pe chipul nostru, ci cu Ființa din noi.
Dar cum să faci să dezvălui acea Ființă din tine și să îi dai voie să îți aducă cele mai frumoase relații pe care le poate avea un om? Cum să îi permiți acelei Ființe din tine să îți construiască o viață fericită și împlinită de care tu să te bucuri fără teamă? Prin ASUMARE.
Asumarea înseamnă să recunoști și să accepți cine ești
Asumarea este unul din pilonii de bază ai unei vieți trăite conștient. Când nu te mai minți pe tine și nici pe ceilalți trăiești o viață asumată conștient înn care recunoști cine ești cu adevărat. Te accepți așa cum ești cu ideile și dorințele tale. Vorbesc aici despre orice fel de relații. Știi foarte bine care este sinceritatea din sufletul tău. Cât o manifești?
De fiecare dată apar în viața ta exact oamenii de care ai nevoie. Trăiește o viață asumată în care nu mai negi ceea ce ai în interior.
”Da, acesta sunt eu. Aici mă aflu acum, în această etapă a vieții mele. Ceea ce eu cred poate că este corect sau poate că nu, dar acum aici mă situez. Îmi trăiesc povestea, experiențele de care am nevoie pentru a crește ca om, ca ființă. Mă poți accepta și iubi, poți face parte din viața mea sau nu. Atât eu cât și tu facem o alegere și niciunul din noi nu îi poate impune celuilalt ce să simtă, ce să trăiască și ce să facă. Nu caut profit relațional sau validare pentru că știu cine sunt și mă iubesc. Îmi doresc să trăiesc liber, să fiu eu însumi și să fiu iubit pentru ceea ce sunt eu cu adevărat, nu pentru ceea ce îți imaginezi tu că sunt.”
Când faci asta alegi să fii vulnerabil în fața celuilalt și să te arăți pe tine așa cum ești de fapt. Doar un om puternic poate face acest lucru. Omul slab se teme că va fi respins, criticat, părăsit.
De ce este important să fii autentic
Autenticitatea este una din cele mai importante calități cu care poți veni în relațiile tale. Atâtea jocuri psihologice, strategii, orgoliu și temeri neasumate în relațiile dintre oameni, încât în momentul în care îți permiți să trăiești liber, vei simți bucuria unei clipe sincere petrecute alături de un alt suflet.
Cât de vulnerabil îți dai voie să fii în relațiile tale? Cât de mult expui din sufletul tău, din visurile tale cele mai profunde, din speranțele tale, din temerile tale? Oamenii au în general impresia că vor fi răniți atunci când își permit să manifeste părți din sufletul lor.
În realitate expunerea și autenticitatea sunt daruri pe care ni le facem nouă înșine, nu celorlalți. Noi suntem cei care simțim bucuria, deschiderea. Noi suntem cei care ne simțim în sfârșit liberi să ne manifestăm așa cum suntem în realitate lipsiți de orice mască.
Manifestându-te așa cum ești tu în realitate, îți dai voie să simți bucuria și fericirea de a împărtăși o clipă de eternitate alături de o altă ființă umană. Momentele acestea sunt rare și există oameni care nu le trăiesc într-o viață-ntreagă.
Expunerea părții vulnerabile din tine îi permite celuilalt să fie, la rândul lui, natural, deschis și autentic. Unul din voi trebuie să fie inițiatorul unei punți de legătură între sufletele voastre. Doar frica din tine și traumele nevindecate te vor face să nu fi tu cel care pășește cu încredere spre o relație sinceră și o comunicare de la suflet la suflet.
Ce preferi: o relație între două măști, între doi actori de teatru sau o relație autentică și deschisă în care creezi o legătură profundă între două suflete? Fie că îți pui masca, fie că îți lași sufletul la vedere, alegerea îți apaține întotdeauna. Tu știi cine vrei să fii.